Varje Söndag, under den kommande vårterminen, kommer vi att laga antingen en typisk maträtt eller dessert, efter recept, från ett av världens alla hörn. Där emellan bloggar GR om mat!

Maila dina recept till gastromani@gmail.com så får Mr Carrothead avgöra om det är värdigt att publiceras på vår blogg!

torsdag 21 januari 2010

Vete katten om man kan ha vete till annat än mat

Som glutenintolerant skyr jag egentligen vete som pesten. Men en sak som jag inte gärna är utan, är en vetekudde. Ni vet, en sådan där som man värmer i micron.
Min förra trotjänare hade levt ett hårt liv innan den en dag blev ärrad för livet med ett stort svart rykande hål!

Istället för att köpa en ny, hittade jag en fin beskrivning på hur man gör sin egen.
Sagt och gjort, jag letade i pysselskåpet och hittade lite tyg, inhandlade hela vetekorn och så var saken snart biff, eller kudde.

Gör såhär:
* Sy en innerkudde med 3-4 fack (total längd omkring 100*15cm)
* Häll i lagom mängd hela vetekorn i facken (ungefär halva facket)
* Sy igen.
* Sy ett ytterfodral som du kan ta av och tvätta vid behov
* Kom ihåg att använda bomull/linnetyg

Micra din vetekudde, inte längre än 3 minuter, tillsammans med ett glas vatten.

Kostnad: 21 kr för 1kg hela vetekorn. Kostnad för tyg om du inte har något som redan ligger och skräpar, men klart billigare än att köpa en färdig!

Fördelar: Du kan själv utforma kudden så att den passar dig. Kanske en liten för att värma frusna händer, eller en med kardborre som själv håller sig på plats kring magen?! Dessutom ett utomordentligt pysseltillfälle och ett sätt att göra något vettigt med vetet som man annars bara vill undvika.

Mr Carrothead säger:
Jo nog värmer den skönt, men det är allt slöseri med goda råvaror det här... Nog trodde jag GR visste att man inte leker med maten. Mat ska man äta, tänk vad gott det vore med en gryta som serveras med kokt vete. Och inte blir ni väl förvånade över att Maria inte följde anvisningarna för hur man skulle göra kudden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar