Inspirerade av kålen som blev över från helgens Borsjtj beslutade Maria och Olivia sig för att göra en klassisk svensk kålpudding, en sådan som Farmor brukar göra. Nils blev inringd och snart var GR gänget samlat igen över en gemytlig middag.
Kålpuddingen tillreddes efter recept, med några små modifieringar (Olivia propsade på timjan, vitlök och tomatpuré, de två förstnämnda accepterade Maria efter några förmanande ord om att man bör följa recept).
Gör så här:
Ta en halv vitkål och skär den i lagom små bitar. Fräs på den i lite smör, tills den mjuknat. Häll då på två matskedar sirap, lite salt och 1 dl vatten och låt det efterkoka lite.
Blanda undertiden 300g färs med 1½dl kokt ris, 1 ägg, salt, peppar och 1dl vatten samt 1finhackad gul lök som du mjukat upp i stekpannan. (Och vitlök och timjan, om Olivia får bestämma.) Hälften av kålen i botten på en ugnsform, köttfärsblandningen i mitten och mer kål ovanpå. In i ugnen på 200 grader i 45 min. Glöm inte att koka potatis till!
Så här gick det till i bilder:
kanske kommer förnöjsamheten av att hon fick sätta i massor med timjan?
Mr Carrothead säger:
Jag trodde aldrig att jag skulle få säga detta, men det tar sig! GR följer recept och lyckas allt bättre för varje gång. Denna svenska klassiker lämnar egentligen inte mycket att önska, men någon extraordinär smakupplevelse var det ändå inte. I någon ände måste man ju ändå börja, och nu har de kommit en bit på rätt väg. Men den överkokta potatisen gör att jag fortfarande tvivlar på att detta kommer gå vägen en dag, något så grundläggande som potatis får man bara inte misslyckas med!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar