Varje Söndag, under den kommande vårterminen, kommer vi att laga antingen en typisk maträtt eller dessert, efter recept, från ett av världens alla hörn. Där emellan bloggar GR om mat!

Maila dina recept till gastromani@gmail.com så får Mr Carrothead avgöra om det är värdigt att publiceras på vår blogg!

torsdag 28 januari 2010

Ett depåstopp i Sverige


Inspirerade av kålen som blev över från helgens Borsjtj beslutade Maria och Olivia sig för att göra en klassisk svensk kålpudding, en sådan som Farmor brukar göra. Nils blev inringd och snart var GR gänget samlat igen över en gemytlig middag.
Kålpuddingen tillreddes efter recept, med några små modifieringar (Olivia propsadetimjan, vitlök och tomatpuré, de två förstnämnda accepterade Maria efter några förmanande ord om att man bör följa recept).
Gör så här:
Ta en halv vitkål och skär den i lagom små bitar. Fräs på den i lite smör, tills den mjuknat. Häll då på två matskedar sirap, lite salt och 1 dl vatten och låt det efterkoka lite.
Blanda undertiden 300g färs med 1½dl kokt ris, 1 ägg, salt, peppar och 1dl vatten samt 1finhackad gul lök som du mjukat upp i stekpannan. (Och vitlök och timjan, om Olivia får bestämma.) Hälften av kålen i botten på en ugnsform, köttfärsblandningen i mitten och mer kål ovanpå. In i ugnen på 200 grader i 45 min. Glöm inte att koka potatis till!

Så här gick det till i bilder:
En väldigt nöjd Olivia med sin köttfärsröra,
kanske kommer förnöjsamheten av att hon fick sätta i massor med timjan?

Hälften av kålen i botten, köttfärsröran i mitten och resten av kålen uppepå


Ute ur ugnen och något överkokta mandelpotatisar till det



Servera med lingonsylt/rårörda lingon - Färdigt att äta!

Mr Carrothead säger:
Jag trodde aldrig att jag skulle få säga detta, men det tar sig! GR följer recept och lyckas allt bättre för varje gång. Denna svenska klassiker lämnar egentligen inte mycket att önska, men någon extraordinär smakupplevelse var det ändå inte. I någon ände måste man ju ändå börja, och nu har de kommit en bit på rätt väg. Men den överkokta potatisen gör att jag fortfarande tvivlar på att detta kommer gå vägen en dag, något så grundläggande som potatis får man bara inte misslyckas med!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar