Varje Söndag, under den kommande vårterminen, kommer vi att laga antingen en typisk maträtt eller dessert, efter recept, från ett av världens alla hörn. Där emellan bloggar GR om mat!

Maila dina recept till gastromani@gmail.com så får Mr Carrothead avgöra om det är värdigt att publiceras på vår blogg!

måndag 8 februari 2010

Recepten från söndagens tur till Kenya

Jo, vi i GR vill bara passa på att påpeka att vi vet att Afrika inte är ett land, utan en kontinent.
Vi har varit lite vaga i vårt resmål, vilket kanske till stor del speglar vårt samhälles delvis bristande kunskaper om denna stora kontinent.

För att vara lite mer tydliga, kan vi berätta att vi tillagade en slags majsgröt - Ugali - som härstammar från östafrika. Vad GR vet så äts Ugali bland annat i Tanzania och i Kenya.

För att göra en bra Ugali behöver man kunna röra ordentligt.

Vi hämtade receptet från DN:
4 portioner, 15 min
* 6 dl finmalet majsmjöl
* 10 dl vatten

Koka upp vattnet och häll ner majsmjölet, lite i taget, under kraftig omrörning.
Knepet för att få gröten att bli sådär bra är att röra mycket, av vad GR erfarit.
Det hela behöver också svalna lite innan man kan äta med händerna, likaså blir konsistensen lite bättre när det svalnar.

Ugali äts med högerhanden, genom att man formar en bit till en boll, gör ett hål med tummen och äter med hjälp av sin Ugali-boll en god gryta till:

Afrikansk gryta 4 portioner à la GR:

* 300g kycklingfiléer i "grytbitar" alt. quorn-grytbitar
* 200g morötter i mindre bitar
* 1 gul lök, hackad
* 2 msk curry
* en klick smör
* 1,5 grönsaksbuljong
* 2,5 dl matlagningsgrädde
* 2 dl vatten
* 1/2 färsk liten ananas, i lagom stora grytbitar
* 1/2 paket fryst mango
* 1 dl russin

Bryn kycklingen, häll över i en gryta.
Fräs på löken, morötterna och curryn i lite smör och häll ner det i grytan.
Tillsätt buljong, grädde och vatten, låt koka ihop.
När det nästan är färdigt, tillsätt frukten och russinen, låt den mjukna i grytan ca 5 min.

Ät med hjälp av Ugali, som beskrivits ovan.
Absolut värt ett försök, en väldigt god gryta.
Olivia låter hälsa att den var god som lunch också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar